söndag 2 december 2012

Hittat, vackert, läst

Ok, som utlovat ska jag skriva lite om Bodil Malmstens Så gör jag : Konsten att skriva nu när jag faktiskt är klar med den. Det är en fin bok, härligt papper, mycket färg och bilder. Eftersom jag inte läst så mycket av henne innan är det en intressant bekantskap, Bodil Malmsten verkar vara en riktigt sympatisk person. Många blir nog sugna på att läsa mer av henne efter detta. Referenserna och citaten är många, anekdoterna är roliga och man lär sig en hel del. Jag tvivlar inte på att hon lagt ner själ och hjärta i boken men ibland känns det lite som att den fylliga och påkostade layouten ska ta igen att det är en ganska kort bok som inte riktigt lever upp till att vara den praktiska handbok den utges för att vara. Jag gillar stilen den är skriven i men den handlar mer om Bodil Malmsten än om att skriva. Till exempel finns fyra kapitel med frågor och svar som ter sig som ganska onödiga och ett par inslängda "extrakapitel" som enligt henne själv inte passade i helheten. Hon följer infall och tankespår som i en bloggtext, smaken är såklart delad men bloggar gör sig sällan som böcker. Hon borde veta detta och därför lämnar sådana partier mig lite frågande. Men jag måste bjuda på ett briljant citat av Witold Gombrowicz. Han skrev det som ett svar på negativ kritik han fått:

"Skär halsen av mig om du måste, men inte med en sådan slö, en så fruktansvärt slö, kniv."

Sammanfattningsvis: intressanta tips, sympatisk Bodil, rättvisande bild av skrivandets våndor, hög skrivnördsfaktor.

På bloggen Forgotten Bookmarks kan man se knäppa saker upphittade i böcker. Kan vara riktigt roligt ibland. Själv hittade jag fotot nedan i en av världens bästa böcker, Jerusalem av Selma Lagerlöf, när jag köpte den på en secondhand affär i helgen. Inte i den nya pocketboken utan i en gammal inbunden historia från 1951. Vackert!2 kommentarer:

  1. Jag tyckte inte något vidare om den. Dels gav den mig mycket lite i form av lärdomar kring skrivande, dels var det så mycket som kändes helt överflödigt.

    SvaraRadera
  2. Nu har jag också skrivit några rader:
    http://hjohansson.blogspot.se/2013/02/sa-gor-jag-bodil-malmsten-en-icke.html

    SvaraRadera