söndag 6 januari 2013

V är för Viktor, som svalde nåt surt

För det första: om ditt kaffe smakar fikon så är mjölken sur. Drick det inte! Fick precis en beställning fantastiska böcker från en internetbaserad bokhandel. Det är trevligt att man kan hämta upp sitt bokpaket 21:55 en fredag och sedan gå till sin kvarterskrog och kasta pil med fina vänner.
När jag beställer böcker brukar jag börja läsa den kortaste boken först och denna gång var det "De förryckta kusinerna och andra historier" av Edward Gorey. Det är Sanatorium förlag som ligger bakom det hela. Fina svart/vita konstnärliga Sanatorium, ett kvalitetsförlag om något!


Och där är han ju! Gorey i sin stora päls med sina ringar (han slutade med päls av djurrättsliga skäl). Boken innehåller förutom hans mörka, skruvade bilder och text ett mycket intressant efterord som handlar om hans liv. Han framstår som en väldigt intressant kuf, asexuell till förmån för konsten, skapandes ett eget universum – vackert och överraskande. 
Så ett ord om Erik Anderssons översättning: den är briljant. I "De försvinnande små" som bilden ovan är tagen från (översättningen: "H som i Henrik, han fick ingen luft") har han ibland bytt plats på bilder och till viss mån ändrat innehållet för att få rimmen att passa. Resultatet känns fräscht och som en ny historia. Fler verk borde göras om på detta sätt – jag skulle gärna läsa en tredje och fjärde version.

2 kommentarer:

  1. Ja, du hämtar ut paket med böcker kl 22 en fredagkväll och jag brukar köra onlinepizza på mobilfaktura typ kl 3-4 på natten i slutet av månaden.

    Det är nya tider! :)

    SvaraRadera
  2. Haha, ja man måste alltid kunna konsumera!

    SvaraRadera