söndag 3 mars 2013

Hur man får en bok tryckt

Det är ingen konst att få en bok tryckt om en har lite pengar. För att en gång för alla skingra mystiken kring objektet bok ska jag här beskriva exakt hur enkelt det är.
Först måste du fundera på hur många exemplar av boken du tror du kan göra dig av med. Ska du trycka många böcker så rekommenderas det danska tryckeriet Norhaven. Där trycker du förslagsvis pocket eller storpocket. Minsta upplagan är på 1000 exemplar men det kostar bara ett par tusenlappar till att få 2000 exemplar. Det kostar mellan 16 000 och 28 000 dvs. mellan 8 och 28 per bok. Ibland kan det kanske vara värt att trycka 1000 exemplar istället för 2000 om man inte vill sitta med källaren full med böcker. Värt att veta är också att du oftast får 200 böcker extra (dvs. 1200 alt 2200 ex), vet inte om de har svårt att stänga av maskinerna i tid eller om de inte vill risker att kunna leverera för få böcker.
Vill du trycka färre böcker anlitar du ett tryckeri som jobbar med print on demand teknik. Då kan du trycka mycket färre böcker men till ett högre styckpris. Det bästa jag hittade när jag letade runt var Jelgava printing house. Där väljer du istället att trycka i hundratal. Men det kan vara en poäng att minst trycka ett par hundra böcker. 200 kan kosta 8000 kr och 400 ex 12000. Att kika runt bland deras exempel och skicka en prisförfrågan är mycket enkelt. Tänk på att privatpersoner betalar skatt direkt till tryckeriet och saknar du organisationsnummer så kommer ca 20% skatt att tillkomma.
Nästa steg är att skriva på kontraktet de mailar till dig samt betala in pengarna på deras konto. Betalningen sköter du enkelt via din internetbank.
I nästa steg laddar du upp två PDF-filer på tryckeriets FTP-server. Det är inte mer komplicerat än att bifoga en fil till sin mail.
Så efter två veckor och 2-3 dagars frakttid så har du böckerna hos dig. Klart!

Som ni kanske anat är detta den enkla biten av ett boksläpp. Det svåra är att får personer att veta om att din bok är släppt och att de kanske är intresserade av att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar